ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

(ενώ το θέατρο καίγεται…)

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Το βασικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών είναι ότι για άλλη μια φορά η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συλλόγου γύρισε τις πλάτες στο σύλλογο με τη συμμετοχή να μένει στα χαμηλά ποσοστά των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα στην Αθήνα όπου σε σχέση με το 2011 η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά 34%. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν μια νέα διοίκηση (ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν τα παζάρια για τις καρέκλες) η οποία θα συνεχίσει την παλιά πολιτική συμμόρφωσης στις ευρωμνημονιακές κατευθύνσεις, μια πολιτική που παρά τη θριαμβολογία της πλειοψηφίας του συλλόγου όχι μόνο δεν βελτιώνει την θέση του τοπογράφου μηχανικού, αλλά αντίθετα την αποδυναμώνει.

Την ίδια περίοδο (με τις μελέτες του κτηματολογίου σε πλήρη εξέλιξη) η πλειοψηφία των μισθωτών βιώνει την πλήρη εργασιακή ανασφάλεια και εργοδοτική εκμετάλλευση ενώ οι περισσότεροι μελετητές προσπαθούν να επιβιώσουν με ταπεινωτικές αμοιβές (ακόμα και για τα περίφημα εξαρτημένα τοπογραφικά) αντιμέτωποι με την τεράστια φοροκαταιγίδα. 


Το πρόσωπο και το προσωπείο

  • Αντί να κινητοποιήσουν το σύλλογο απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι καθεστωτικές παρατάξεις που αποτελούν για χρόνια τις διοικήσεις του συλλόγου έχουν καταστήσει τον σύλλογο «μαγαζάκι» τους που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτό φάνηκε από μια σειρά γεγονότα το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές, κατά την διάρκεια των εκλογών, αλλά και αμέσως. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
  • Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση αποφάσισε ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές, οι συνάδελφοι που δεν έχουν εγγραφεί στο  το ΤΕΕ θα είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο σύλλογο. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς υπονομεύτηκε από την εφορευτική επιτροπή καθώς δόθηκε διορία μόλις λίγων ημερών για τις εγγραφές. Ακόμα χειρότερα και σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση της Γ.Σ. δεν επετράπη στους συνάδελφους που γράφτηκαν στο σύλλογο με αυτή τη διαδικασία να είναι υποψήφιοι στις εκλογές
  • Επιπλέον έγινε προσπάθεια να μην εφαρμοστεί το καταστατικό του συλλόγου σε ότι αφορά τα δικαιώματα των τακτικών του μελών και να δημιουργήσουν εντός του συλλόγου τακτικά μέλη με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  • Εμφανίστηκαν στην εφορευτική επιτροπή ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα που έγιναν δεκτά.
  • Αποκορύφωμα των παρατυπιών στη διεξαγωγή των εκλογών ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο όπου διαπιστώθηκε από την εφορευτική επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της αλλά και εκπροσώπους παρατάξεων, μεταξύ αυτών και ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου, το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια της ΔΚΜ από το Ρέθυμνο ήταν αλλοιωμένα (ενιαία σταυροδοσία με το ίδιο μαύρο στυλό)  ενώ είχε παραποιηθεί και η σταυροδοσία συγκριτικά με την κατάσταση που είχε στείλει η Εφορευτική Επιτροπή του Ρεθύμνου. Αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης ήταν να αποφασιστεί επί τόπου η ακύρωση της σταυροδοσίας στα ψηφοδέλτια που πήρε η ΔΚΜ στο Ρέθυμνο. Σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (αγνώστων παρόντων) διαπιστώθηκε ότι πρόβλημα ψηφοδελτίων της ΔΚΜ στο Ρέθυμνο δεν υφίσταται (!), επομένως γίνονται αποδεκτά στο σύνολό τους τα αποτελέσματα της εκεί ψηφοφορίας.

Η επόμενη περίοδος

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια ανατροπής των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μια κατεύθυνση αποσύνδεση τους από το πτυχίο και αντικατάστασης τους από ένα πλήθος διαπιστεύσεων για κάθε μεμονωμένο αντικείμενο που θα αποκτούνται με σεμινάρια, δίδακτρα, εξετάσεις και πιστοποιήσεις με διοργανωτή το ΤΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση κυβέρνησης- ΤΕΕ εντάσσονται και οι τοπογράφοι μέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει για τον «διαπιστευμένο τοπογράφο», αλλά και την προσπάθεια για αλλαγή ονόματος και προγράμματος σπουδών της σχολής του Ε.Μ.Π., ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά δείγματα από τη μεριά της πλειοψηφίας του συλλόγου. Η προσπάθεια για αλλαγή ονόματος της σχολής αλλά και έγκρισης ενός συνολικού προγραμματισμού με ορίζοντα μέχρι το 2030 έγινε με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο εν μέσω εξεταστικής για τους φοιτητές και με το σύλλογο διπλωματούχων αμέσως μετά τις εκλογές και χωρίς συγκροτημένα όργανα. Για αυτό το λόγο υπήρχε (σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο) ομόφωνη τοποθέτηση όλων των παρατάξεων να ζητηθεί να αναβληθεί η συζήτηση ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί ο σύλλογος και να έχει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Δυστυχώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μετέφερε αυτή τη θέση συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στην προώθηση αυτών των αλλαγών. Ακόμα χειρότερα γίνονται, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση προς το σύλλογο και τα μέλη του, παρασκηνιακές επαφές στα πλαίσια των σχεδιαζόμενων αλλαγών όπου παζαρεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και το μέλλον όλων των διπλωματούχων.

Εντός Εκτός και Εναντίον

Απέναντι στη λογική της ανάθεσης όπου οι Τοπογράφοι καλούνται να τοποθετηθούν μόνο με την ψήφο τους κάθε δύο χρόνια (σε όσους τους επιτρέπεται και αυτό) και στο υπόλοιπο διάστημα κάποιοι μιλούν ερήμην τους αλλά εξ ονόματος τους στους διαδρόμους των υπουργείων, καλούμε σε μια κινητοποίηση των ίδιων των μελών του συλλόγου για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Να αγωνιστούμε για να μην ανατραπούν τα επαγγελματικά δικαιώματα με κύριο σύνθημα "Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο". Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπείς μισθούς. Με συλλογικότητες όπως η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών ενάντια στις εξοντωτικές εισφορές. Να φέρουμε τον σύλλογο δίπλα στους τοπογράφους μηχανικούς και την κοινωνία.



ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ