Η "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ" ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ



Αναδημοσιεύουμε ανακοινώσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που αναδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του κτηματολογίου - χώρο μαζικής απασχόλησης των τοπογράφων μηχανικών και ειδικά των νεότερων συναδέλφων. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα και έτσι οι πρακτικές της είναι βαρόμετρο για τον κλάδο τοπικά. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οι πολύ χαμηλοί μισθοί και άσχημη και εκδικητική συμπεριφορά της διεύθυνσης απέναντι στους συναδέλφους δείχνουν με τον πιο πραγματικό τρόπο το πως αντιλαμβάνονται πολλοί "συνάδελφοι" τις μελέτες κτηματολογίου και αυτό είναι μόνο ως πεδίο κερδοφορίας. 

Οι πολύ μεγάλες προσφορές στις εν λόγω μελέτες αφήνουν πίσω κέρδος μόνο μέσω της συμπίεσης των μισθών και της εντατικοποίησης της εργασίας. Κοινώς πόσα τεμάχια και πόσα δικαιώματα βγαίνουν την ώρα, ασχέτως του τρόπου και με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Και αν και δεν είναι ρόλος του συλλόγου να κάτσει να ορίσει το επίπεδο των μισθών ή/και τις εργασιακές σχέσεις είναι σίγουρα ρόλος του να μελετήσει και να εισηγηθεί τα κριτήρια για τις μελέτες κτηματολογίου σε σχέση π.χ. με το πλήθος των μηχανικών που απαιτείται, το χρονοδιάγραμμα, τις υποδομές κτλ. ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο σωστά. Η άποψη όμως όλων των τελευταίων διοικήσεων του συλλόγου είναι μέσες άκρες ότι το "κτηματολόγιο έδωσε στον τοπογράφο ψωμί" και ότι όλα βαίνουν καλώς. Γι' αυτό άλλωστε δεν έχουν κάνει και τίποτε σχετικά. Και έτσι έχουν συνεισφέρει σε μια κατάσταση που λέει ότι στην Γεωανάλυση Α.Ε. (και όχι μόνο) το βασικό είναι ο Τοπογράφος Μηχανικός να "βγάζει" εκατοντάδες δικαιώματα την ημέρα, να δουλεύει μέχρι εξοντώσεως, να μην νοιάζεται για την ποιότητα του προϊόντος που παραδίδει στον πολίτη και να πληρώνεται και κάτω από 751€ μεικτά.




Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας για τα γεγονότα στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.»

Την Τετάρτη 27/06/2018 η διοίκηση της μελετητικής εταιρίας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» προχώρησε στην απόλυση συναδέλφων με πρόσχημα ότι δεν ταιριάζουν με την φιλοσοφία της εταιρείας και ότι δεν είναι αρκετά παραγωγικοί.

Οι δύο από τις απολύσεις που έγιναν σχετίζονται άμεσα με τη δράση των συναδέλφων, μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αλλά και με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου. Η εργοδοσία για να συγκαλύψει το γεγονός ότι απολύει απεργούς απέλυσε άλλες δύο συναδέλφισσες με πρόσχημα την «παραγωγικότητα τους» και την εργασιακή τους «συμπεριφορά». 

Οι απολύσεις αυτές έχουν καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα και αποδεικνύουν τον φόβο της εργοδοσίας όταν ο αγώνας αποκτά συλλογικά και οργανωμένα χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πρότζεκτ που οι εργαζόμενοι αρκετές φορές έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την αμφισβήτηση τους για το εργασιακό περιβάλλον της εταιρίας. Όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για πρότζεκτ που δεν προχωρούν και διάφορα «στατιστικά» περί παραγωγικότητας είναι στάχτη στα μάτια των συναδέλφων. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους συναδέλφους ότι οι απολύσεις αυτές είναι συμπτωματικές. Όμως η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Αποδεικνύεται ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο την εργοδοσία είναι ο συλλογικός και ταξικός αγώνας. Το να συζητάμε οργανωμένα μεταξύ μας τα ζητήματα που ενιαία αντιμετωπίζουμε και να διεκδικούμε συλλογικά την λύση τους. Να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν. Έτσι και αλλιώς,  την «συνταγή» της ατομικής λύσης, της μεμονωμένης «διαπραγμάτευσης» με τον εργοδότη και του φόβου την έχουμε δοκιμάσει και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Οι απολύσεις που έγιναν δεν πρέπει να αποτελέσουν ακόμα ένα «σύνηθες» περιστατικό. Πρέπει να είναι το γεγονός που θα αποτελέσει αφετηρία για όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά για να σταματήσει τώρα η εταιρία να μοιάζει με εργασιακό «κάτεργο». Σήμερα ήταν οι συνάδελφοι, αύριο μπορεί να είσαι εσύ ή οποιοσδήποτε τολμήσει να αντισταθεί και να αμφισβητήσει την κατάσταση.

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 19.00 στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2 & Ολύμπου) με σκοπό την οργάνωση της δικής μας απάντησης.

Κάνουμε αυτό που τρομοκρατεί την εργοδοσία: Συζητάμε, Οργανωνόμαστε και Διεκδικούμε.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 29/06/2018 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και άλλα σωματεία του κλάδου, πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις δυο γειτονικές εγκαταστάσεις της μελετητικής εταιρίας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.», δίνοντας μια πρώτη οργανωμένη αγωνιστική απάντηση στις εκδικητικού χαρακτήρα απολύσεις στις οποίες προέβη η εταιρία την προηγούμενη Τετάρτη. Οι δύο από τις απολύσεις που έγιναν σχετίζονται άμεσα με τη δράση των συναδέλφων, μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αλλά και με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου. Η εργοδοσία για να συγκαλύψει το γεγονός ότι απολύει απεργούς απέλυσε άλλες δύο συναδέλφισσες με πρόσχημα την «παραγωγικότητα τους» και την εργασιακή τους «συμπεριφορά».

Στόχος της κινητοποίησης ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη στους απολυμένους συναδέλφους/φισσες και το κάλεσμα του Σωματείου στους εργαζόμενους της εταιρίας για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 2/7/2018, με σκοπό την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και τους άθλιους όρους δουλειάς  που επιβάλλει η εταιρεία, αξιοποιώντας όχι μόνο όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων αλλά και ακόμα πιο αντιδραστικές μεθόδους. Διακινήθηκε το κείμενο αλληλεγγύης προς τους απολυμένους και το πλαίσιο αιτημάτων το οποίο και αποτυπώνει τις πραγματικές και ουσιαστικές διεκδικήσεις των συναδέλφων 

Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν μέλη σωματείων και των Δ.Σ. τους, τα οποία συσπειρώνονται επίσης στο ΠΑΜΕ. Η εργοδοσία αρνήθηκε τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των παρευρισκομένων, στην οποία συγκαταλέγονταν το ΔΣ του Σωματείου και ο Λεωνίδας Στολτίδης, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Γραμματέας του ΕΚΘ. Στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει την επαφή του Σωματείου με τους εργαζόμενους της εταιρίας κάλεσε περιπολικό της Αστυνομίας, το οποίο αποχώρησε αμέσως μετά την άφιξή του. Η αντιπροσωπεία και μέλη του Σωματείου τελικά κατάφεραν να μπουν στην κύρια εγκατάσταση της εταιρίας, όπου παρά τη συνεχή επιθετική συμπεριφορά και χυδαιολογία της εργοδοσίας προχώρησαν σε ανακοινώσεις στους εργαζόμενους και μοίρασαν σχετικό υλικό, σπάζοντας στην πράξη την τρομοκρατία.

Χαρακτηριστικό δείγμα της απαράδεκτης στάσης της εργοδοσίας είναι το γεγονός πως αμέσως μετά τα παραπάνω, έσπευσε στη γειτονική δεύτερη εγκατάσταση, όπου εργάζονταν οι απολυμένοι συνάδελφοι, και να εξαπολύσει προσωπική επίθεση και απειλές στον απολυμένο απεργό που δούλευε την τελευταία ημέρα στο κτήριο και για να εμποδίσει την είσοδο των μελών του Σωματείου έκλεισε τα ρολά της πρόσοψης του κτιρίου, αφήνοντας ανοικτή μόνο μια μικρή πόρτα στην πίσω μεριά του. Προτίμησε δηλαδή να θέσει τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο, στην περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη να εκκενωθεί το κτίριο (π.χ. σεισμός), από το να συναντηθούν και να συζητήσουν με το Σωματείο. Και αυτή η απόπειρα της εργοδοσίας έπεσε στο κενό, μετά την δυναμική παρέμβαση των σωματείων στο χώρο.

Αποδεικνύεται ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο την εργοδοσία είναι ο συλλογικός και ταξικός αγώνας. Το να συζητάμε οργανωμένα μεταξύ μας τα ζητήματα που ενιαία αντιμετωπίζουμε και να διεκδικούμε συλλογικά την λύση τους. Να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν. Έτσι και αλλιώς, την «συνταγή» της ατομικής λύσης, της μεμονωμένης «διαπραγμάτευσης» με τον εργοδότη και του φόβου την έχουμε δοκιμάσει και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πρέπει να γίνουν η αφετηρία για όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά για να σταματήσει τώρα η εταιρία να μοιάζει με εργασιακό «κάτεργο». Σήμερα ήταν οι συνάδελφοι, αύριο μπορεί να είσαι εσύ ή οποιοσδήποτε τολμήσει να αντισταθεί και να αμφισβητήσει την κατάσταση.

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση τη ΔΕΥΤΕΡΑ 2/7/18 στις 19:00 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ

ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ (ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΡΗ Γ. 2).

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» ΣΤΙΣ 2/7/2018

Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας μέλη του Σωματείου μας μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ζώκας,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, και ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Τσιτίνης.

Το συμβάν συνέβη όταν ο εργοδότης της εταιρείας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» κάλεσε την αστυνομία επειδή το πρωί της Δευτέρας 2 Ιούλη μέλη του Σωματείου μας, ασκώντας το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα, έκαναν παρέμβαση, υπερασπιζόμενοι τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της εταιρείας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 29 Ιούνη, αντιδρώντας στις συνολικά 4 απολύσεις που έχει προχωρήσει η εργοδοσία από την προηγούμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα από το πρωί της Δευτέρας μέλη της διοίκησης του Σωματείου μας, εργαζόμενοι και απολυμένοι βρέθηκαν έξω από το κτίριο της εταιρείας, μοιράζοντας την ανακοίνωση του Σωματείου για τις εξελίξεις και καλώντας σε Γενική Συνέλευση για τις εξελίξεις στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ» ώστε να καθορίσουν οι εργαζόμενοι την περαιτέρω στάση τους.

Στο πλαίσιο της άσκησης του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος, μέλη της διοίκησης του Σωματείου μας ζήτησαν και μπήκαν εντός του χώρου δουλειάς προκειμένου να παραλάβουν το έγγραφο της απόλυσης ενός εκ των 4 συνολικά απολυμένων, με σκοπό  να το επιδώσουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να καταγγελθεί η απόλυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα μέλη μας δέχθηκαν την επιθετική συμπεριφορά του εργοδότη, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλοι στο Α.Τ. Καλαμαριάς. Εκεί ο εργοδότης και ο Νίκος Ζώκας υπέβαλλαν εκατέρωθεν μηνύσεις, ενώ στη συνέχεια στα πλαίσια της διαδικασίας του αυτοφώρου έγιναν συλλήψεις και των δύο. Ακολούθως ορίστηκε τακτική δικάσιμος από την Εισαγγελία, ενώ τελικά και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.
  • Καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας της συγκεκριμένης επιχείρησης
  • Δεν μας πτοεί η προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα μας
  • Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας προκειμένου κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας. Στηρίζουμε τους συναδέλφους της «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗΣ».
  • Να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις
  • Παλεύουμε να υπογραφούν Συλλογικές και Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751€ μεικτά. Στηρίζουμε το πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων