ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
… και δικαιούμαστε αντιμετώπιση εργαζομένων
H αναζήτησης εργασίας στα χρόνια της κρίσης και των ατέρμονων μνημονίων, φαντάζει εφιάλτης για την πλειοψηφία των εργαζομένων και τεράστια ευκαιρία για το σύνολο των εργοδοτών, που πατώντας πάνω στη σύνθλιψη των εργατικών κατακτήσεων έχουν εντείνει το πόσο κερδίζουν εις βάρος των εργαζομένων.
Ειδικά για τους εισερχόμενους στον τεχνικό κλάδο η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως απελπιστική, καθώς και οι θεσπισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό των τελευταίων χρόνων διαμορφώνουν ένα νεφελώδες τοπίο εργασιακών σχέσεων, καθώς οι μορφές απασχόλησης που μπορεί να συναντήσει κανείς στον αγώνα του για την εύρεση εργασίας είναι πάρα πολλές: συμβάσεις - ιδιωτικά συμφωνητικά - Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή οποιαδήποτε άλλη ευφάνταστη εκδοχή. Αυτό είναι, ίσως, και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας, αφού πολλοί εργαζόμενοι αγνοούν πολλά από τα δικαιώματα τους (μισθολογικά, ασφάλιση, αποζημιώσεις κτλ) και κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας (που στον κλάδο σε αρκετές φάσεις ξεπέρασε το μέσο όρο του 30%), την πιθανή έλλειψη προϋπηρεσίας ή και την εκβιαστική ανάγκη του βιοπορισμού καταλήγουν έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας.
Η αλήθεια είναι πως τρεις είναι οι βασικές μορφές εργασίας, που θα συναντήσει κανείς στον τεχνικό κλάδο, ή μάλλον τέσσερις αν λάβει κανείς υπόψη και τη μαύρη εργασία, την οποία κανείς δεν θα έπρεπε να αποδέχεται ούτε καν σε "δοκιμαστική περίοδο", καθώς ο εργαζόμενος βρίσκεται ακάλυπτος, και είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατοχυρωθεί σε περίπτωση διαφωνίας ή σύγκρουσης με τον εργοδότη. Οι τρεις, λοιπόν, συνηθέστερες σχέσεις εργασίας είναι:
- η σχέση μισθωτού, όπου ο εργαζόμενος υπογράφει εξαρτημένη σχέση εργασίας περιορισμένου ή αορίστου χρόνου - γεγονός σπάνιο για τους συναδέλφους που δουλεύουμε σε τεχνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μελέτες κτηματολογίου.
- η σύμβαση έργου με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όπου με βάση το νέο ασφαλιστικό οποιοσδήποτε μηχανικός έχει έως δύο εργοδότες θεωρείται μισθωτός και συνηθέστερη περίπτωση.
- η σύμβαση έργου ελεύθερου επαγγελματία (σύμβαση που κανονικά δεν αφορούσε τους υπαλλήλους μηχανικούς, αλλά τους πραγματικούς ελεύθερους επαγγελματίες που συνεργάζονται με πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες, χωρίς συγκεκριμένα ωράρια κλπ.), επίσης συνηθισμένη περίπτωση.
Παρά τα όσα επιχειρούν να περάσουν οι εργοδότες, όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα δικαιώματα που απορρέουν από μια εξαρτημένη σχέση εργασίας. Μπορεί μια σύμβαση έργου "ελεύθερου επαγγελματία" να ορίζει ότι "δεν είναι σύμβαση εργασίας" και ότι δεν απορρέουν από αυτή εργασιακά δικαιώματα, όμως αυτό δεν είναι έγκυρο. Μια σχέση εργασίας δεν τεκμαίρεται από τα γραφόμενα στη σύμβαση, αλλά από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη έχει σταθερό καθημερινό ωράριο, πληρώνεται σε τακτά διαστήματα με παρόμοια ποσά, χρησιμοποιεί εξοπλισμό της εταιρείας κι έχει θέση εργασίας, και δέχεται εντολές για τη διεκπεραίωση της εργασίας. Στην πραγματικότητα, επομένως, τα δικαιώματα είναι ίδια για τους εργαζόμενους, αλλά οι εργοδότες πατάνε πάνω στην άγνοια των εργαζομένων, ή στην ελπίδα τους ότι θα ξαναβρούν δουλειά στον ίδιο εργοδότη, και δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν δεν έχουν τυπική σχέση μισθωτού στα χαρτιά. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι αποζημιώσεις απόλυσης τις οποίες δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, δηλαδή και οι "μπλοκάκηδες", είτε έχουν αναγγελθεί από τους εργοδότες τους στον ΕΦΚΑ είτε όχι, καθώς και τα δικαιώματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Ειδικά αυτή την περίοδο της ολοκλήρωσης πολλών από τα λεγόμενα "μεγάλα (κατασκευαστικά) έργα", όπως οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και ολοκλήρωσης αρκετών από τις μελέτες του κτηματολογίου, οι εργαζόμενοι απολύονται χωρίς να τους καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση, ανακυκλώνονται, δηλαδή τριγυρνούν από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα με τις ανάγκες της μελέτης.
Επίσης, μεγάλος αριθμός συναδέλφων, πληρώνεται ανάλογα με τις πληρωμές που κάνει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ στις εταιρείες μελετών έτσι σε περίπτωση καθυστέρησης αυτών των πληρωμών, οι συνάδελφοι μένουμε απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το καθεστώς είναι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που "νομιμοποίησε" σε μεγάλο βαθμό ο απαράδεκτος νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, με την "αναγγελία" των εργαζόμενων με μπλοκάκι στον ΕΦΚΑ.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η πλειοψηφία του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου, όχι μόνο δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά περί άλλων τυρβάζει. Ακούμε τον τελευταίο καιρό τοποθετήσεις οι οποίες ξεκινούν από το να ενισχύσουν τον Σύλλογο αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, οι εταιρείες που εκπονούν μελέτες κτηματολογίου, μέχρι και για το διαπιστευμένο τοπογράφο, που επαναφέρεται με επιμονή στο προσκήνιο. Οι μελέτες κτηματολογίου έχουν ημερομηνίες λήξης και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Τι θα απογίνουν λοιπόν οι συνάδελφοι οι οποίοι δουλεύουν στις μελέτες αυτές ; Η πλειοψηφία λοιπόν του ΔΣ, προτείνει να πιστοποιηθούν, επί πληρωμή βεβαίως, με στόχο να θεσμοθετηθεί ο «διαπιστευμένος» τοπογράφος, με το ΔΣ να αποδίδει διαπιστεύσεις. Σε μια εποχή λοιπόν όπου τα εργασιακά δικαιώματα μας συρρικνώνονται, η πλειοψηφία του ΔΣ απαιτεί περαιτέρω συρρίκνωση μέσω διαπιστεύσεων που θα δίνει το ίδιο, επί πληρωμή.
Εμείς λέμε ότι αυτά δεν πρέπει να περάσουν
- Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αντίσταση και σε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.
- Να καταργηθεί το μπλοκάκι που δεν παρέχει κανένα εργασιακό δικαίωμα και οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα.